Novice

ULN Novice

Poročilo o izvedbi DP ULN 2018

02.01.2019 Kategorija: Ultralahke naprave

 

Dne 08.09.2018 in 09.09.2018 je Aero klub Murska Sobota organiziral DP v letenju z ULN 2018. Vsi sodelujoči tekmovalci (tekmovalne ekipe) so imeli ustrezno urejeno dokumentacijo, veljavna pilotska dovoljenja in FAI znamke (tekmovalna izkaznica). Vsi sodelujoči sodniki so bili akreditirani z veljavnimi izkaznicami LZS za sodnika ULN.

Vsi postopki in celotno tekmovanje se je izvajala skladno s splošnimi letalskimi predpisi in določbami Tekmovalnega pravilnika.

 

Na končen rezultat tekmovanja ni bila podana nobena pritožba.

 

Uradni rezultati, kategorija RAL2:

 

1. mesto:

Stanko Pesrl - Tomaž Gajser, AK Prlek, 2329 točk

 

2. mesto:

Simon Ravnic - Andrej Vogrin, AK Murska Sobota, 2242 točk

 

3. mesto:

Darko Milanović - Matej Vogrinčič, AK Sršen Cerkvenjak, 2160 točk

ULN Novice

10/10/17

Državno prvenstvo ULN Ptuj 2017

Minuli konec tedna je potekalo Državno prvenstvo v letenju z ultra lahkimi letali dvosedi, ki ga je letos organiziral Aeroklub Ptuj na letališču v Moškanjcih. Tekmovalo je šest posadk iz šestih slovenskih aeroklubov, tekmovalci pa so se pomerili v tekmovalnih nalogah in sicer navigacijskih nalogah in v natančnem pristajanju.

Naslov državnih prvakov sta si priborila člana AK Prlek iz Ljutomera Domen Grauf in Tomaž Gajser, vice prvaka sta postala Darko Milanovič in Matej Vogrinčič iz AK Sršen Cerkvenjak, tretje mesto pa sta dosegla Nejc Faganelj in Janez Kropej iz AK Nova Gorica.

(arhiv: Prlekija on net)

 

 

1.9.2015

Aeroklub »Prlek« Ljutomer je organiziral 10. memorial Aljaža Cafa in Jožeta Gajserja, po pooblastilu Ultralahke komisije pri Letalski zvezi Slovenije. Istočasno je bilo speljano tudi Državno prvenstvo v letenju z ultralahkimi letali na vzletišču »Veržej« in sicer v času od sobote 29.08.2015 do nedelje 30.08.2015.

Izvedli smo tekmovanje v kategoriji RAL2 (ultralahka letala dvosedi), z 8 posadkami. V kategoriji RWL (motorni zmaji) ni bilo prijavljenihposadk, zato je tekmovanje z motornimi zmaji odpadlo. Posadke so izvedle 4 polete, dvakrat navigacijsko nalogo in dvakrat natančno pristajanje.

REZULTATI:

1. mesto  NEMEC / KOSI                      AK Prlek          2100 točk

2. mesto  GRAUF / FATTORI                LK Aerovizija   1928 točk

3. mesto  MILANOVIČ / VOGRINČIČ   AK Sršen         1891točk

4. mesto  PESRL / TIBAUT                  AK Prlek           1760 točk

5. mesto  JURKOVIČ / PETEK             AK Prlek           1513 točk

6. mesto  TROJNER / KLANČAR         LC Maribor       1388 točk

7. mesto  FAGANELJ / ŠEMOLE          AK Gorica        1380 točk

8. mesto  OČKO / VARGA                     LC Maribor        787 točk

Lep letalski pozdrav!

AK Prlek Ljutomer

(Foto: Melisa Serec)

Zanimiv članek o letenju z ultralahkimi

__________________________________________________

14.12.2013

Zanimiv članek o letenju z ultralahkimi letali na Planet Siol.net, dne 13.12.2013.

www.siol.net/avtomoto/zanimivosti/reportaze/2013/12/ultralahka_letala_slovenci.aspx

 

PREDAVANJE O MOTORJIH ROTAX

10.3.2013

PREDAVANJE O MOTORJIH ROTAX

Ker se na Letalski zvezi Slovenije zavedamo, da je ključnega pomena posredovanje znanja in izkušenj, je bilo na pobudo Daliborja Vukoviča, ki je tudi izpeljal celotno zamisel, uspešno organizirano predavanje o Rotax motorjih. 

Predaval je g. Leon Brecelj iz podjetja Pipistrel d.o.o.

Radi bi se zahvalili Daliborju za odlično organizacijo, kajti vsakršno predavanje in izobraževanje na temo letalstva ogromno pripomore k varnosti pri letenju.

Tukaj najdete še nekaj utrinkov.

 

___________________________________________________

12.2.2013

PRIZNANJE STANKA BLOUDKA

Na 48. podelitvi Bloudkovih priznanj so danes, 12. februarja podelili Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji.

Bloudkovo plaketo za pomemben mednarodni dosežek v športu je prejel tudi Matevž Lenarčič.

Bloudkova priznanja se podeljujejo za delo in dosežke na področju športa. Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj vsako leto podeli največ tri Bloudkove nagrade in deset Bloudkovih plaket. Prejemniki Bloudkovih priznanj  so lahko posamezniki, športne ekipe ali organizacije.

Matevž Lenarčič

Za pomemben mednarodni dosežek v športu
Predlagatelj: Letalska zveza Slovenije


Matevž Lenarčič je izjemen pilot oziroma letalec. Njegovi podvigi z ultra lahkimi letali so zares izjemni. Na področju letenja se loteva drznih projektov in vedno znova preizkuša lastne meje in meje tehnologije. S svojimi dosežki je presegel pričakovanja domače in svetovne javnosti in v svet ponesel sloves slovenskega letalstva, predvsem letenja z ultralahkimi napravami. Z letalom, katerega osnovni namen je lokalno letenje, se je lotil še prav posebej drznega izziva, ki je po uspešnem zaključku odmeval po celem svetu, tako med letalskimi navdušenci kot tudi pri splošni javnosti, ki se je tako seznanila z dosežki slovenskega ultra lahkega letalstva. Polet okrog sveta z letalom Pipistrel Virus SW914 je res dokazal navdušujoče sposobnosti tega letala, a hkrati pokazal tudi, kako izjemen je človek, ki ga je upravljal in opravil tako težaven in naporen polet, ki ni uspel še nikomur drugemu. V 369 urah je Matevž Lenarčič preletel dobrih 91 tisoč kilometrov, od tega tretjino čez oceane, letel je preko vseh celin, preko vseh oceanov in celo preko Mt. Everesta. Matevž Lenarčič nas bo zaradi svoje vztrajnosti in predanosti stalnemu iskanju izboljšav in meja tehnoloških in človeških sposobnosti s svojimi podvigi gotovo še večkrat osupnil.

____________________________________________________

4.2.2013

Vabimo vas na brezplačno predavanje.

 »Pravilna uporaba in vzdrževanje ULN letalskih motorjev«

Predavanje bo vodil eden naših največjih strokovnjakov na tem področju, gospod Leon Brecelj.

Predavanje bo potekalo 22. februarja 2013 ,s pričetkom ob 18. uri v letalski predavalnici LJNM (Prečna pri Novem mestu)

Tema predavanja:

- Tekoče vzdrževanje letalskih motorjev

- Pravilna uporaba motorjev

- Odpravljanje manjših težav

- Predstavitvi ROTAX motorjev 

Več informacij najdete TUKAJ!

Zaradi lažje organizacije predavanja vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite preko elektronske pošte: letalska.izobrazevanja(at)gmail.com

Lep pozdrav,

Dalibor Vukovič

Podkomisija za izobraževanje ULN pri LZS

____________________________________________________

25.1.2013

GLWF SEVERNI TEČAJ 2013

Spoštovani,


Uspešno končani polet okrog sveta (januar‐april 2012) z najmanjšo porabo goriva v zgodovini letalstva, s preletom rekordnih 91000 km, preko vseh oceanov, celin in Mt. Everesta je demonstriral izjemne sposobnosti letala Pipistrel Virus‐SW914, vzdržljivost pilota ter učinkovitost meritev črnega ogljika v atmosferi.

V tem letu se zgodba nadaljuje preko severnega tečaja.Poleg letalskih izzivov arktičnega letenja z izjemno dolgimi etapami, bo na letalu tudi izpopolnjen sistem za znanstvene meritve onesnaženosti ozračja, ki vpliva na taljenje ledu v Arktiki. Polet bo potekal v aprilu/maju 2013 preko Evrope na Norveško, Svalbard in preko severnega tečaja v Nunavut ‐ Kanada, naprej v Novo Fundlandijo ter preko severnega Atlantika naravnost na Irsko ter nazaj v Slovenijo.


Tudi tokrat Letalska zveza Slovenije podpira projekt in se zavzema v okviru športa in rekordov v ultralahkem letenju obuditi to panogo na svetovnem nivoju.

http://www.worldgreenflight.com/


Vabimo vas, da se nam pridružite na zanimivi poti preko severne poloble.


Domen Grauf

Predsednik UK pri LZS

Foto: arhiv GLWF

____________________________________________________

1.11.2012

IZOBRAŽEVALNI SEMINAR ZA URADNE OPAZOVALCE (UO-ULN) 201

Očitno smo spregledali, da je 10.11. Martinova sobota. Sorazmerno terminu je bilo tudi število prijav na seminar, kar je botrovalo temu, da ga prestavimo za 14 dni. Torej novi termin je 24.11. Ura in lokacija ostaneta nespremenjeni.

Kdaj - 24.11.2012 ob 10:00

Lokacija - letališče Novo mesto (LJNM), predavalnica.

Vabilo si oglejte TUKAJ.

S cenjenim spoštovanjem,

Dalibor Vukovič

Izobraževalna sekcija SK pri UK

 

____________________________________________________

9.8.2011

Spoštovani,

tudi letos bomo organizirali tradicionalno srečanje UL pilotov - 6.MEMORIAL ALJAŽ CAF - JOŽE GAJSER.

Poskrbeli bomo za atraktiven program, kateri bo vključeval:

- 2 x strokovno predavanje iz področja UL letenja,

- predstavitev UL plovil, mini miting

- spoznavanje lepot Prlekije (predstavitev,oblet),

- pogostitev s pristno prleško kulinariko.

Dogodek se bo odvijal od 2.9. (možnost prihoda plovil) - do 3.9.2011 (dogodek), zato si prosim rezervirajte čas.Vaše udeležbe bomo zelo veseli.

Vabilo najdete TUKAJ.

Podatki o vzletišču VERZEJ 2009.

 

Lep pozdrav,
Rado Jelen

Predsednik AK Prlek
rado.jelen(at)gmail.com

041505762

Tukaj si lahko ogledate film:

http://www.youtube.com/watch?<wbr></wbr>v=tasDtsYyQl4

 

___________________________________________________

27.7.2011

Delovati je začela javna agencija za civilno letalstvo, ki bo skrbela za področje letalske varnosti. Vlada je agencijo ustanovila zaradi usklajevanja predpisov v EU-ju.

Od direktorata za civilno letalstvo na ministrstvu za promet je agencija prevzela pristojnosti s področja letalske varnosti, med drugim licenciranje letalskega osebja, letalsko medicino, letalske šole, plovnost in register zrakoplovov, letalske operacije ter varovanje.

Na leto bo delovanje stalo okoli 3,6 milijona evrov
Za prvo leto poslovanja bo za delovanje agencije potrebnih 906.400 evrov, v prihodnjem letu pa se sredstva povečujejo na 3,4 milijona evrov, saj bo treba zagotoviti vsa manjkajoča usposabljanja osebja in opremo. V naslednjih letih bo za delovanje agencije potrebnih od 3,6 do 3,8 milijona evrov letno.

Vir: 2. maj 2011 ob 10:45 Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Spoštovani!
22.7.2011 je imela LZS sestanek z direktorjem Agencije za civilno letalstvo z g.Kotnikom. Predstavili smo mu nekatere dvome in pomisleke v zvezi z novo tarifo (v priponki), ki naj bi bila dokončno uvedena nekje oktobra. Zdi se, da je kar nekaj posluha za naše potrebe in zahteve.
Do konca meseca (julija!) imamo čas, da na tarifo podamo pisne argumentirane pripombe. Prosim vse, da tarifo čimbolje preučite in svoje predloge, želje in zahteve posredujete pisarni LZS čimprej info(at)lzs-zveza.si.

Hkrati ste vabljeni na posvet v Slovenkske Konjice (v priponki), kjer se bomo skupaj z AOPO in Agencijo lotili nekaterih pomembnih vprašanj v zvezi z delovanjem Agencije (dnevni red sledi). Prosim, da o tem obvestite vse, ki jih tema zanima in na posvetu lahko predstavljajo klub ali skupino.

Lep pozdrav,
Primož Lajevec, generalni sekretar

______________________________________________

 

 

1.4.2011

AERO 2011 - Friedrichshafen 13 - 16. aprila 2011

Spoštovani kolegi Piloti in Letalci, Letalska zveza Slovenije se bo na sejmu predstavila na lastni stojnici v hali B2, številka stojnice 120. Obiščite nas ! 

Potekal bo tudi predstavitveni dogodek Slovenije kot letalske destinacije:

Termin: petek, 15.4.2011 s pričetkom ob 16.00

Kraj: letalski sejem AERO – Friedrichshafen

Stojnica: Stojnica Letalske zveze Slovenije, Hala 2B, številka stojnice 120

Povabljenci:

-          letalska združenja in asociacije v Evropi in širše

-          predstavniki letalskih šol in združenj letalskih šol

-         predstavniki mednarodnih letalskih združenj (EAA, AOPA in podobno)

-         ostala širša zainteresirana letalska javnost in predstavniki institucij civilnega letalstva

 Okvirni program prireditve:

  1. Predstavitev Slovenije kot letalske destinacije (regionalna letališča in vzletišča); predstavniki LZS
  2. Predstavitev dejavnosti LZS po članih in aktivnostih, ki jih izvajajo; predstavniki LZS
  3. Predstavitev Slovenije kot turistične destinacije v navezavi na turistične atrakcije regij, kjer so locirana letališča, predstavniki LZS
  4. Pokušina slovenskih dobrot, vsi                                                                                          

KATALOG, ki ga je pripravila LZS z naslovom "LETENJE V SLOVENIJI" si lahko ogledate TUKAJ.

Domen Grauf

Predsednik ultralahke komisije pri LZS

___________________________________________________

10.2.2011

VABILO NA DRUŽABNO SREČANJE LJUBITELJEV LETALSTVA !

Potekalo bo v soboto 26. februarja 2011 s pričetkom ob 19. uri.

Vinski Hram BRENHOLC, Jeruzalem 18,  2259 Ivanjkovci

Vabi vas AK Prlek Ljutomer, več informacij najdete TUKAJ.

___________________________________________________

 

9.12.2010 

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o ultralahkih letalnih napravah

Dokument: Obrazložitev

Dokument: Spremembe v PDF

Dokument: Spremembe v DOC

 

Povezavo najdete TUKAJ.

___________________________________________________

11.11.2010 ZELO UPORABEN DOKUMENT ZA PILOTE, LASTNIKE ULTRALAHKIH LETALNIH NAPRAV, KI ŽELIJO LETETI IZVEN REPUBLIKE SLOVENIJE. DOKUMENT VSEBUJE OGROMNO UPORABNIH INFORMACIJ ZA PRIPRAVO LETA IN DOKUMENTOV. 

Povezavo najdete TUKAJ.

___________________________________________________


07.10.2010 LETENJE TUJIH ULTRALAHKIH LETALNIH NAPRAV V SLOVENSKEM ZRAČNEM PROSTORU.

Podrobne informacije najdete v rubriki SPLOŠNO.

___________________________________________________

24.09.2010 Spoštovani letalci,

V soboto 25.9.2010 bo dogodek 5. memorial Aljaža Cafa in Jožeta Gajserjsa v VSAKEM VREMENU.

Pripravili bomo zanimivo srečanje z aktulano tematiko s področja ULN. Po predavanjih sledi klubska pogostitev in prosto letenje.

Dogodek se bo izvajal v klubskem hangarju na vzeltišču Krapje (Veržej).

Lep pozdrav,
Rado Jelen

Predsednik AK Prlek

___________________________________________________

16.09.2010 Zaradi slabega vremena, je DRŽAVNO PRVENSTVO Z ULTRALAHKIMI LETALNIMI NAPRAVAMI, ki ga organizira AK PRLEK ZOPET !!!! PRESAVLJENO IN SICER NA DATUM 24 - 26.09.2010.

Počastitev 5. memorial Aljaža Cafa in Jožeta Gajserja je pravtako prestavljen na omenjeni datum.

Za vse dodatne informacije se obrite na organizatorja tekmovanja.  

AK Prlek

__________________________________________________

08.09.2010 srečanje pilotov ULN naprav in ljubiteljev UL letenja z imenom Go fly – Go Ultralight v Mariboru. Več fotografij najdete v mapi GALERIJA.

__________________________________________________

27.08.2010 UL SEKCIJA LETALSKEGA CENTRA MARIBOR 4.septembra 2010  organizira dogodek na področju ULN letenja.

Gre za dogodek, ki je bil prestavljen zaradi slabega vremena iz 15.5.2010


Vsi ljubitelji letalstva ste vljudno vabljeni. Ostale podrobnosti najdete TUKAJ.

__________________________________________________

28.06.2010 RAZPIS  DRŽAVNEGA PRVENSTVA  V LETENJU Z ULN za leto 2010

Aeroklub "Prlek" Ljutomer, po pooblastilu Ultralahke komisije pri Letalski zvezi Slovenije, organizira Državno prvenstvo v letenju z motornimi zmaji in ultralahkimi letali na vzletišču »Veržej« in sicer v času od petka 27.08.2010 do nedelje 29.08.2010.

Ostale podrobnosti najdete TUKAJ.

___________________________________________________

© 2009-2019 Letalska zveza Slovenijeinfo(at)lzs-zveza.si