Velike formacije

Nov slovenski rekord v velikih formacijah

- Največja formacija: 35 padalcev

Bovec, 3. avgust 2015

V ponedeljek, 3. avgusta 2015, je 36 slovenskih padalcev na letališču v Bovcu postavilo nov rekord v velikih formacijah.

35 padalcev in en kamerman je odskočilo iz treh letal Pilatus PC-6 in enega Canguro SF-600 na višini 4.000 metrov. V prostem padu so pri hitrosti 180 km/h sestavili dogovorjeno formacijo in tako podrli prejšnji rekord iz leta 2013.

Rekordni skok, formacija 35 padalcev (foto: Peter Anžur)
Udeleženci rekorda (foto: Peter Anžur)
Posnetek rekordnega skoka (video: Peter Anžur)

Udeleženci

Jaka Benedik
Sodnik:

Dejan Pospiš

Dva nova slovenska rekorda v velikih formacijah

- Največja formacija: 24 padalcev

- Dve formaciji v istem skoku: 24 padalcev

Siófok-Kiliti, Madžarska, 7. - 8. september 2013

Padalski rekord v velikih formacijah (angleško: Big Way Formations) postavi skupina padalcev, ki skoči iz enega ali več letal z velikih višin in v prostem padu s prijemi tvori enovite formacije. Sestavljanje velikih formacij v prostem padu je izjemno zahtevna naloga zaradi velike hitrosti padanja padalcev, potrebne usklajenosti letenja in nevarnosti zaradi gneče padalcev na majhnem prostoru, še posebej pri postopku odpiranja padal.

V soboto, 7. in nedeljo, 8. septemba 2013 je 25 slovenskih padalcev na madžarskem letališču Siófok-Kiliti postavilo dva nova rekorda v velikih formacijah.

Padalci so v dveh dneh opravili en trening skok ter štiri uradne poskuse rekorda.

24 padalcev in en kamerman je odskočilo iz helikopterja Mi-8 na višini 4.000 m in v prostem padu pri hitrosti 180 km/h poskusilo sestaviti dogovorjeno formacijo. 50 sekund po odskoku, na višini 1.700 m, so zapustili formacijo in odleteli vsak v svojo smer, da so lahko varno odprli padala.

V drugem sobotnem skoku so uspešno sestavili formacijo 24 padalcev in tako podrli 13 let star rekord.

Prvi rekordni skok, formacija 24 padalcev (foto: Peter Anžur)

V nedeljo so poskusili s težjim skokom, tokrat z dvema različnima formacijama v istem skoku. V drugem poskusu jim je uspelo v prostem padu sestaviti obe formaciji ter s tem postavili še drugi slovenski rekord.

Drugi rekordni skok, prva formacija (foto: Peter Anžur)
Drugi rekordni skok, druga formacija (foto: Peter Anžur)

Padalci so imeli različne zadolžitve, od hitre postavitve baze – središča formacije, natančnega približevanja formaciji z veliko hitrostjo, do varnega vodenja manjših skupin padalcev pri oddaljevanju od formacije pred odpiranjem padal.

Tehniko sestavljanja formacije so udeleženci rekorda pred skoki do potankosti natrenirali na zemlji ter s tem preprečili neusklajenost in posledično nevarnost v zraku.

Priprava na tleh (foto: Peter Anžur)

Sestavljanje formacije je posnel padalec kamerman, ki je odskočil skupaj z ostalimi padalci. V prostem padu je letel nekoliko oddaljen od formacije ter dogajanje snemal z več kamerami, pritrjenimi na čeladi.

Posnetke skokov sta pregledala sodnika Dejan Pospiš in Gisela Heitzinger, ki sta v skladu s predpisi FAI ocenila, da sta bila oba nova slovenski rekorda uspešno izvedena.

Med padalci v rekordnih formacijah sta bila poleg izkušenih tekmovalcev in članov slovenske padalske reprezentance v skupinskih likovnih skokih tudi legendi slovenskega padalstva, Brane Hrast in Bojan Brgant s skupaj več kot 6000 skoki. Poleg izkušenih pa je bilo v ekipi tudi nekaj mladih in obetavnih slovenskih padalcev s komaj kaj več kot 100 skoki.

Udeleženci obeh rekordov (foto: Peter Anžur)

Organizacijo in izvedbo rekorda sta vodila Zoran Tiegl in Sašo Tepina, oba izkušena padalca in člana mednarodne skupine padalcev, ki v svetu postavlja največje padalske formacije.

Uspešno postavljena rekorda sta vpisana v register rekordov Letalske zveze Slovenije in Svetovne letalske organizacije FAI.

Posnetek drugega rekordnega skoka z dvema formacijama (video: Peter Anžur)

Udeleženci

Padalci: