Jadralno letenje

• KAJ TO JE  ?

Jadralno letalstvo je šport v sožitju z naravo, ki ponuja neomejeno svobodo in izziv. Razvit je po celem svetu in vse jadralne letalce po celem svetu združuje užitek pri letenju v tišini, brez motorja, s pomočjo izkoriščanja naravnih pojavov kot so termika, pobočni vzgorniki ali večji valovni sistemi. Je tihi šport višin, katerega temeljna prvina je človekov boj oziroma sožitje z naravo, tako pri premagovanju razdalj, kot pri drugih dejavnostih.

• PREMAGOVANJE RAZDALJ  ?

Ena od najzanimivejših možnosti v jadralnem letenju je premagovanje razdalj. V Sloveniji se odvija na razdaljah do 500 kilometrov, v svetu pa so premagane razdalje tudi preko 2000 km. Med slovenskimi jadralnimi piloti sta zelo cenjena preleta, mali trikotnik (Novo mesto - Lesce - Maribor ) v razdalji 300 km in veliki 500 kilometrski trikotnik (Vinica - Rateče - Hodoš).

• ŠPORTNE ZNAČKE IN PRIZNANJA  ?

Jadralni piloti se merijo med seboj na različne načine. Prav vsi pa lahko osvojijo športne značke. Mednarodna zveza FAI za tovrstne dosežke predvideva naslednje pogoje za posamezne dosežke:

Srebrna "C" značka: Potrebno je preleteti 50km, ostati v zraku najmanj 5ur in doseči efektivno višino najmanj 1000m.

Zlata "C" značka: Potrebno je preleteti 300km, ostati v zraku najmanj 5ur in doseči efektivno višino najmanj 3000m.

Obe od naštetih značk pa lahko štejeta kot podlaga za diamantne dosežke. Za diamante pa štejejo naslednji dosežki. Prelet 500km, enakokrak trikotnik 300km in efektivna višina 5000m.

Za exstremno dolge prelete 1000 in 2000km se podeljuje posebna značka in diploma.

• DRUGE OBLIKE ŠPORTNEGA LETENJA ?

Eden od načinov so tekmovanja. Tako imenovana centralna tekmovanja potekajo običajno vsaj en teden. Tekmuje se tako več dni, odvisno od vremena, let pa je vsakič drugačen. Naloga je tudi vsak dan drugačna, dolžina naloge in smer leta pa sta v naprej določena. Zmaga pilot, ki zadano nalogo najhitreje opravi.

Pri decentralnih tekmovanjih, ki potekajo s pomočjo interneta, pa piloti iz celega sveta lahko tekmujejo celo leto. Tudi slovenski piloti imamo tako tekmovanje ki ga kratko imenujemo OLC-SI. Seveda se pri takih tekmovanjih moramo posluževati moderne tehnike kot je GPS instrument in shranjevalnik leta (loger).

Možno pa je dosegat tudi rekorde tako svetovne kot državne v različnih disciplinah.